Haaien doden zeven mensen in 2012

Sensationalisme
Vandaag zag ik op de site van het Algemeen Dagblad weer een perfect voorbeeld van de massahysterie en het sensationalisme waarmee berichten over haaienaanvallen doorgaans worden gebracht. De kop boven het artikel luidt ‘Aantal haaienaanvallen bereikt record in Amerika’. Vervolgens blijkt uit het artikel dat dit inderdaad wel klopt, maar dat er wereldwijd in 2012 maar zeven fatale haaienaanvallen hebben plaatsgevonden. Slechts één incident met dodelijke gevolgen speelde zich af in Amerikaanse wateren. In het artikel wordt ook terecht gerefereerd aan het feit dat er in de Verenigde Staten in 2011 bijvoorbeeld 12.664 mensen werden vermoord. In 8583 gevallen was er een vuurwapen in het spel. Bovendien eisen het verkeer, huishoudelijke ongelukken en vallende kokosnoten statistisch gezien ook meer mensenlevens dan hongerige haaien. De meeste aanvallen in Amerikaanse wateren vonden plaats in Florida (26), gevolgd door Hawaï (10), Californië en South Carolina (5). Het enige fatale incident speelde zich af in Californische wateren, het domein van de grote witte haai.

Nuance
Op zich snap ik wel dat een spectaculaire kop als ‘Aantal haaienaanvallen bereikt record in Amerika’ lezers lokt, maar het is slechts een detail in een verder genuanceerd verhaal. Maar wel een detail dat haaien opnieuw afschildert als bloeddorstige en mensenverslindende monsters. Ik merk het zelf ook: buiten een begripvolle minderheid vinden de meeste mensen je maar een haast suïcidale waaghals als je vertelt vrijwillig het water gedeeld te hebben met diverse haaiensoorten. Tegelijkertijd kijken diezelfde mensen even vreemd op als je verklaart het niet zo te hebben op het besturen van een auto in het drukke Nederlandse verkeer. En dat terwijl er toch echt veel meer mensen ten prooi vallen aan verkeersongelukken dan aan haaienkaken…

Lees ook:Meer doden door haaien in 2011
Lees ook:Witte haai doodt zwemmer in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Haaien bijten meer mensen in 2015
Lees ook:Toeriste gebeten door haai bij Gran Canaria
Lees ook:Verward hert springt leeuwenverblijf in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.