Aantal grote zilverreigers in Nederland in de lift

Foto: Calibas, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De grote zilverreiger (Ardea alba) is in Nederland bezig aan een flinke opmars. Twintig jaar terug was de vogel nog een nieuwkomer in ons land, maar ondertussen broeden er ongeveer driehonderd paren en is de grote zilverreiger ruimschoots van de Rode Lijst af. Waarschijnlijk speelt klimaatverandering een belangrijke rol bij de opmars van de statige witte vogel. Het verspreidingsgebied van de zilverreiger kruipt steeds meer omhoog richting het noorden. Daarnaast hebben verschillende instanties zich ingespannen voor de kwaliteit van moerasgebieden in Nederland, een maatregel waarvan de vogel zeker heeft geprofiteerd. Bovendien is de grote zilverreiger flexibel in zijn overwinteringsstrategie. Hij blijft bij zacht weer en trekt naar zuidelijkere oorden bij langdurige vorst of sneeuw. De blauwe reiger daarentegen kiest daarentegen vooraf of hij blijft of wegtrekt. Als dat goed uitpakt zijn de thuisblijvers het eerst bij de beste broedplekken, maar als de winter erg streng wordt lopen ze een groter risico om te bezwijken aan kou en voedselgebrek.

Lees ook:Minder zilverreigers geteld in oktober
Lees ook:Ooievaar stamgast in Servisch café
Lees ook:Kustvogel maakt reis van zesduizend kilometer
Lees ook:Achttien nieuwe insectensoorten in Nederland
Lees ook:Vrijwilligers tellen Nederlandse ooievaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.