Staatsbosbeheer schiet grote grazers in Oostvaardersplassen af om dierenleed te voorkomen

Staatsbosbeheer heeft sinds 1 december 512 edelherten, 62 konikpaarden (zie foto) en 6 heckrunderen afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Daarnaast zijn in januari 7 edelherten een natuurlijke dood gestorven, meldt Staatsbosbeheer. De grote grazers zijn afgeschoten om hen onnodig lijden te besparen; ze zullen vermoedelijk de winter niet overleven. In de Oostvaardersplassen, bedoeld als ‘echte’, zij het door de mens gecreëerde én beheerde natuur, is menselijk ingrijpen onoverkomenlijk om dierenwelzijn te kunnen waarborgen. Ook vorig jaar gingen 813 dieren dood in de Oostvaardersplassen. “Dat werd vrijwel geheel veroorzaakt door afschot”, aldus Omroep Flevoland. De architecten van de Oostvaardersplassen, Frans Vera voorop, laten geen mogelijkheid onbenut om het Flevolandse natuurgebied te vergelijken met Afrikaanse savannewildernissen als de Serengeti en Masai Mara, maar die vergelijking is volstrekt ongepast. Die ecosystemen zijn, door de aanwezigheid van toppredatoren, ‘af’ en herbergen een veel grotere soortendiversiteit dan de Oostvaardersplassen ooit zullen krijgen.

Lees ook:Flevo-landschap wil vlees van edelherten en wilde zwijnen gaan verkopen
Lees ook:‘Oostvaardersplassen moeten op werelderfgoedlijst UNESCO’
Lees ook:Veel dode grazers in Oostvaardersplassen
Lees ook:1.062 grazers in Oostvaardersplassen gestorven door februarikou
Lees ook:Beschutting voor grazers in Oostvaardersplassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.