Voorplanting van wasbeer in Nederland vastgesteld

Afgelopen augustus hebben gediplomeerde jagers voor het eerst in Nederland een volwassen wasbeer met vier jongen gezien. Het is nu dus een feit dat de oorspronkelijk uit Amerika afkomstige zoogdieren zich hier te lande voortplanten. Hoewel er in Duitsland jaarlijks duizenden dieren worden gedood, is het duidelijk dat deze exoot voortaan onderdeel van de Europese fauna zal blijven uitmaken. Het grote aantal wasberen bij onze buren heeft bij ons nog niet tot hoge aantallen geleid. In Nederland worden wasberen vanaf de jaren zestig in het wild waargenomen, maar tot nu toe bedraagt het aantal meldingen niet meer dan enkele tientallen waarnemingen per jaar. Hoewel de wasbeer een potentiële drager van ziekten als de wasbwerenspoelworm is, heeft het dier geen noemenswaardige impact op inheemse soorten. De wasbeer is namelijk een rasechte omnivoor die een zeer gevarieerd dieet heeft. De kans op overbenutting van een bepaalde plantaardige of dierlijke voedselbron is dus zeer gering.

Lees ook:Wasbeer gespot bij Ooijpolder
Lees ook:Wasbeer luidt kerkklokken in Bad Nauheim
Lees ook:Ontsnapte wasbeer huppelt rond in Heemskerk
Lees ook:Wasbeer klimt schoorsteen in
Lees ook:Wasbeer op weg naar Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.