Veel bijzondere zeevissen in Zeeuwse delta

Foto: Hans Hillewaert

Er zijn in 2017 veel bijzondere zeevissen gezien in de Zeeuwse delta. De meest in het oog springende voorbeelden zijn de gehoornde slijmvis, steenslijmvis, paganelgrondel, zwartooglipvis, mul en het kortsnuitzeepaardje (zie foto). De komst van de voor onze contreien behoorlijk zeldzame vissen wordt hoogstwaarschijnlijk bespoedigd door de klimaatverandering. Dat zie je bijvoorbeeld bij de gehoornde slijmvis en steenslijmvis, soorten die houden van warm water. De gehoornde slijmvis werd in 1998 voor het eerst gezien in de Oosterschelde. Nadat de waarnemingen jarenlang schaars bleven, zijn er dit jaar spectaculair veel exemplaren (soms wel tien per duik) gezien. Dat deze zuidelijke, overwegend warmteminnende soorten ’s zomers steeds vaker in Nederlandse wateren worden gespot, is waarschijnlijk het gevolg van de langdurige afwezigheid van strenge winters in onze contreien.

Lees ook:Voor Nederland nieuwe nachtvlindersoort ontdekt op kerstavond
Lees ook:Bultrug met jong voor Nederlandse kust
Lees ook:Winterschade Oosterschelde wordt nu pas duidelijk
Lees ook:Buizerd, zilverreiger en grauwe gans meest getelde vogels
Lees ook:Recordaantal vogels geturfd tijdens jaarlijkse vogeltelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.