Platte oester terug in de Waddenzee

Foto: Jan Johan ter Poorten, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Onlangs zijn er meerdere exemplaren van de platte oester gevonden ten oosten van Texel. Jarenlang werd gedacht dat deze oestersoort was uitgestorven in de Waddenzee. De bevinding is bekendgemaakt door het Programma naar een Rijke Waddenzee, een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het wad. Een oesterraper ontdekte deze zomer enkele platte oesters ten oosten van Texel. Nader onderzoek leverde een dertigtal platte oesters op. Volgens de partijen is de vondst bijzonder. “Honderd jaar geleden was het schelpdier nog een veelvoorkomende soort. Maar door de toename van visserij en een aantal ziektes nam de populatie snel af. Algemeen werd gedacht dat de platte oester al lang uit de Waddenzee verdwenen was”, zo melden de organisaties. Oesters zijn op ecologisch vlak vooral van belang omdat ze algen uit het water filteren en dus bijdragen aan een betere waterkwaliteit.

Lees ook:Zeldzame stippelrietboorder gezien op Texel
Lees ook:Steeds minder vissen in Waddenzee
Lees ook:Gemiddeld achthonderd aangespoelde bruinvissen per jaar in Nederland
Lees ook:‘Horrormosselen’ worden aangepakt in Oosterschelde
Lees ook:Koalaparadijs Gunnedah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.