Minder eikenprocessievlinders dan vorig jaar

Foto: Gyorgy Csoka, Wikimedia Commons/CC BY 3.0 us

De afgelopen weken zijn circa een derde minder eikenprocessievlinders gevangen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kan erop duiden dat de overlast van de eikenprocessierups op landelijke schaal volgend jaar minder zal zijn. Wel zijn er grote regionale verschillen, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat onderdeel uitmaakt van Wageningen University. Elk jaar zetten onderzoekers in augustus en september vallen op om te bepalen waar het volgende jaar problemen met de eikenprocessierups kunnen worden verwacht. Hoewel de onderzoekers ook in Overijssel en Noord-Brabant minder vlinders vingen, blijven deze provincies nog wel koploper wat betreft het aantal getelde exemplaren. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland komt de eikenprocessievlinder, en dus ook de rups, weinig voor. De verwachte overlast in 2018 zal wordt dan ook vooral verwacht in lokale hotspots. Doordat de afgelopen maanden plaatselijk erg veel regen is gevallen, vlogen vlinders minder ver uit om hun eitjes te leggen. Er zullen zich daardoor naar verwachting veel nesten dicht bij elkaar vormen.

Lees ook:Eikenprocessierupsen uit het ei
Lees ook:Eikenprocessierupsen vermoedelijk eerder dan normaal
Lees ook:Eikenprocessierups in alle provincies aanwezig
Lees ook:Minder eikenprocessierupsen in meeste provincies
Lees ook:Eieren eikenprocessierups massaal uitgekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.