Provincie Limburg geeft toestemming voor afschot bevers als ‘laatste redmiddel’

Foto: Per Harald Olsen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Het zal er al een beetje aan te komen gezien de commentaren en de politieke kleur van het huidige provinciebestuur, maar de kogel is nu dan toch door de kerk: de provincie Limburg heeft groen licht gegeven om voor het doden van bevers als ‘uiterste redmiddel’ om schade te voorkomen. Limburg telde in 2016 ongeveer 625 bevers. Een deel van de populatie zorgt voor steeds meer overlast. Zo worden dijken ondergraven en dammen gebouwd die tot overstromingen leiden. Daarnaast veroorzaken de knaagdieren soms (zeer beperkte!) schade aan landbouwgewassen. Tot nu toe werden bevers waar nodig gevangen genomen en elders weer losgelaten. Maar volgens de provincie is dat lang niet altijd meer mogelijk, omdat alle geschikte gebieden in Limburg vol zitten. Eerder probeerde de provincie nog bevers te slijten aan andere provincies, maar die zaten niet echt te wachten op de beesten. De maatregel illustreert een fraai staaltje wanbeleid van de provinciale autoriteiten. Eerst de bever vol elan herintroduceren (in plaats van te wachten op natuurlijke kolonisatie vanuit Duitsland of België) als spectaculaire diersoort en aanwinst voor de Limburgse natuur, maar vervolgens het dier vogelvrij verklaren als zijn succes ons wat ongemak oplevert. Het erge is dat elke ecoloog met een beetje verstand van zaken je vele jaren geleden al had kunnen vertellen dat de bever, die hier immers geen natuurlijke vijanden heeft, zich snel zou uitbreiden in Limburg. Ook de terminologie ‘uiterst redmiddel’ stelt mij niet bepaald gerust. Wie bepaalt dit? En in hoeverre zal de burger zicht op de besluitvorming krijgen? Ik vrees dat het in de nabije toekomst, mede door de altijd innige band tussen het CDA en de boeren en jagers in onze provincie, vrij gemakkelijk gaat worden om een afschotvergunning voor bevers in de wacht te slepen…

Lees ook:Limburgs Waterschap schiet bevers af
Lees ook:Bever duikt op in Ezinge
Lees ook:Bever gedijt in Flevoland
Lees ook:Meerderheid Limburgs Parlement eens met doden van bevers als laatste redmiddel
Lees ook:Aantal bevers in Flevoland groeit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.