Over adders en dode muizen

Vorige week troffen we tijdens de wekelijkse controle van de reptielenplaten in NP De Meinweg een apart tafereel aan. Onder de plaat lag een adderwijfje dat zich, gezien de dikke bobbel in haar buik, al tegoed had gedaan aan een rosse woelmuis. Nu zien we als onderzoekers wel vaker een adder met prooi, maar het opmerkelijke was dat er nog twee dode muizen onder de plaat lagen. Van vleesetende zoogdieren is wel vaker bekend dat ze aan surplusdoding doen en heel bewust een prooivoorraadje aanleggen, maar het is mij niet bekend dat slangen dit ook doen. Het is ook goed mogelijk dat de tweede muizen eventueel de ouders van het opgegeten muisje zijn en gesneuveld zijn bij pogingen om hun kroost te verdedigen. Hetzelfde fenomeen nam ik vorig najaar waar in Zuid-Afrika, toen een zwarte mamba het hok van een konijnenkoppel met jongen was binnengedrongen.

Lees ook:Kippenbeulen Leusden zijn negenjarige jongens
Lees ook:Reptielen weer volop actief
Lees ook:Australische meervallen eten muizen
Lees ook:Chimpansees zijn zich bewust van hun eigen denkvermogen
Lees ook:Klimmende adders jagen op vogelkuikens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.