Kleine sachembij terug van weggeweest in Nederland

Foto: Ivar Leidus, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Na 44 jaar is de kleine sachembij (Anthophora bimaculata) weer in Nederland gezien. Het betrekkelijk kleine bijtje werd voor het laatst gevonden in 1973. In Belgisch-Limburg was het diertje in recente jaren al vaker gezien, en nu lijkt de kleine sachembij dus ook de weg naar Nederland te hebben gevonden. Dit meldt het insectenkenniscentrum EIS op de website NatureToday. De kleine sachembij is een opvallende verschijning door zijn groene ogen. Het beestje is slechts 8 à 9 milimeter groot en heeft duidelijke witte bandjes op het achterlijf. Het mannetje heeft felgroene ogen en een geel gezicht, het vrouwtjes heeft grijsgroene ogen en een kleinere gele vlek op de kop. Sachembijen zijn snelle vliegers die een hoge zoemtoon produceren tijdens het vliegen. Halverwege de twintigste eeuw was de kleine sachembij nog een doodnormale verschijning in Oost- en Zuid-Nederland. De soort houdt van warme, open gebieden met veel bloemen en zonnige, zandige plekken om te nestelen. Na de Tweede Wereldoorlog ging het snel bergafwaarts met de kleine sachembij. In Belgisch-Limburg zijn de afgelopen tijd meerdere populaties van de kleine sachembij gevonden in bloemrijke graslanden en op ophopingen van steenafval uit de mijnbouw. Op 18 juni 2017 vond Kees Goudsmit ook een vrouwtje van de kleine sachembij  in de buurt van de Nederlands-Limburgse hoofdstad Maastricht.

Lees ook:Zeldzame bijensoort terug in Nederland
Lees ook:Zonovergoten weekend maakt vlinders wakker
Lees ook:Wolf duikt op in Vlaanderen
Lees ook:Aanhoudende droogte zorgt voor natuurbranden
Lees ook:Citroenvlinders ontwaken uit winterslaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.