Nieuw soort lieverheersbeestje in Nederland

Gilles San Martin, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Een nieuw soort lieveheersbeestje is in Nederland neergestreken. Vincent Kalkman van EIS Kenniscentrum Insecten vertelde zondagmorgen in het radioprogramma Vroege Vogels dat in Friesland en Ommen populaties zijn gevonden van het ongestippeld lieveheersbeestje (Cynegetis impunctata). Kalkman zei dat onduidelijk is of de soort, die ook vaak ongevleugeld lieveheersbeestje wordt genoemd, zich pas recentelijk in Nederland heeft gevestigd of dat het lieveheersbeestje lange tijd door onderzoekers over het hoofd is gezien. “Het diertje zit in vrij saaie grasvegetaties, als je rondkijkt zie je ze niet snel. Maar als je gaat slepen met een net dan blijken er soms behoorlijke aantallen te zitten”, aldus Kalkman. De soort is vooral te vinden op de hogere delen van taluds van dijken en wegbermen in het noorden van het land. Nederland telt in totaal circa zestig soorten lieveheersbeestjes.

Lees ook:Grote lijster wordt kwetsbare soort
Lees ook:Velduilen gezien op Marker Wadden
Lees ook:Voor Nederland nieuwe nachtvlindersoort ontdekt op kerstavond
Lees ook:Voor Nederland nieuw beerdiertje ontdekt
Lees ook:Zeldzame sprinkhaan aangetroffen in Maasduinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.