Jonge zeehondjes minder kwetsbaar dan vaak gedacht

Foto: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Ongeveer de helft van alle huilers zit eigenlijk onterecht in opvangcentrum Pieterburen. De reden: van jonge, huilende zeehondjes die alleen op het strand liggen wordt veel te snel gedacht dat ze zijn verlaten door hun moeder. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het soms wel acht uur of langer kan duren voordat de moeder terugkeert bij haar pup. En áls het een keer wat langer duurt, wordt het jong vaak door een andere zeehondenmoeder gezoogd, schrijft dagblad Trouw. De reflex om op het eerste gezicht verlaten zeehondenjongen gelijk naar een opvangcentrum te brengen, komt dus eigenlijk voort uit kennisgebrek en de ‘disneyficering’ van de natuur. Volgens gedragsbioloog Ton Groothuis (Rijksuniversiteit Groningen) is het meestal veel beter om de zeehondjes gewoon te laten liggen: “De pups zijn veel minder kwetsbaar dan we vaak denken.” Samen met studenten volgde Groothuis twee jaar lang zo’n 400 zeehonden en hun pups in de Dollard. Met film- en fotocamera’s legden ze vast hoe zeehonden met hun jonkies omgaan. Daaruit bleek dat het huilen geen uiting van eenzaamheid was, zoals wij als mensen geneigd zijn om te denken, maar een normale vorm van communiceren tussen moeder en kind. Het meenemen van de pup lost in de ogen van Groothuis niets op, tenzij een pup overduidelijk gewond of sterk vermagerd is. Naar alle waarschijnlijkheid zal er door het onderzoek van Groothuis wel iets veranderen aan de opvangregels voor zeehondjes.

Lees ook:Zeehondjes met gat in gehemelte gevonden
Lees ook:NVWA neemt zeehonden in beslag op Terschelling
Lees ook:Jonge zeehonden van zandbank gespoeld
Lees ook:Zeehondencrèche vol met zieke dieren
Lees ook:Ecomare vangt voortaan alleen nog zeehonden uit omgeving Texel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.