Stierslangen planten zich voort in Nederland

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Onlangs maakten we op dit weblog al melding van Noord-Amerikaanse stierslangen die rondkruipen in de Zuid-Hollandse duinen. Nu blijkt dat de soort zich inmiddels ook voortplant op Nederlandse bodem. Walter Getreuer van Reptielenzoo Serpo ontdekte dat een stierslang zwanger was en afgelopen weekeinde eitjes heeft gelegd. De stierslang wordt steeds vaker gezien in de duinen, bijvoorbeeld in de omgeving van Wassenaar. Bovendien zijn er bij Serpo ook al meerdere exemplaren binnengebracht. Volgens Getreuer heeft het er alle schijn van dat iemand een behoorlijk aantal exemplaren heeft losgelaten in de Zuid-Hollandse duinen. Het is nog niet met zekerheid te voorspellen welk effect de introductie van de geschubde exoot op onze vaderlandse fauna zal hebben. De stierslang (Pituophis catenifer) staat wel bekend als een eiereter, waardoor een sterke toename van het aantal exemplaren nadelig kan uitpakken voor een breed spectrum aan broedende vogels. Voor mensen is de niet-giftige, tot ruim twee meter lange stierslang ongevaarlijk.

Lees ook:Exotische stierslangen in Zuid-Hollandse duinen
Lees ook:Belgen hebben er een nieuwe slangensoort bij
Lees ook:Wandelaar vindt gigantische wurgslang in Oosterbeek
Lees ook:Exotische vissen aangetroffen in de Maas
Lees ook:Voorplanting van wasbeer in Nederland vastgesteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.