Voor Nederland nieuwe garnalensoort gevonden in Oosterschelde

Foto: Stichting ANEMOON

Voor de kust van de Oosterschelde is door sportduikers en vrijwilligers van Stichting ANEMOON een nieuwe garnalensoort ontdekt. Het kleine beestje luistert naar de wetenschappelijke naam Philocheras fasciatus. Tot nu toe is er slechts één exemplaar van de soort in Nederlandse wateren aangetroffen. Sportduikers vonden de garnaal in de noordelijke Oosterschelde bij Zierikzee, enkele tientallen meters ten oosten van de Zeelandbrug en op een diepte van circa vijf meter. Het diertje is nog geen twee centimeter groot is en verstopt zich graag in het slib van de Oosterschelde om roofdieren uit de weg te gaan. De garnaal valt op door de stompe kop en het witte achterlijf met meerdere donkere dwarsbanden, een patroon dat sterk afwijkt van dat van de andere garnalensoorten die in de Oosterschelde leven. Voor zo ver Stichting ANEMOON weet is deze soort nog niet eerder in de Nederlandse kustwateren, Noordzee of Waddenzee aangetroffen en heeft het dier nog geen Nederlandse naam. De organisatie stelt zelf, op basis van het uiterlijk van de garnaal, de naam ’gebandeerde stompkopgarnaal’ voor. Philocheras fasciatus is wel een West-Europese soort wier verspreidingsgebied loopt van de Noorse kust en de Britse eilanden tot en met de Franse westkust. De soort is daarnaast ook in de Adriatische en Middellandse Zee aangetroffen.

Lees ook:Nieuwe zeenaaktslak ontdekt in Oosterschelde
Lees ook:Exotische zeespin vindt weg naar Nederland
Lees ook:Sepia’s weer te bewonderen in de Oosterschelde
Lees ook:Minder schollen waargenomen in Oosterschelde
Lees ook:Nieuwe steelkwal ontdekt in Oosterschelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.