Meer bruinvissen geteld in Oosterschelde

Foto: Ecomare/Sytske Dijksen, CC BY-SA 4.0

Het aantal bruinvissen (Phocoena phocoena) in de Oosterschelde neemt nog steeds toe. Er zwemmen momenteel 34 exemplaren rond in het gebied, waaronder minstens twee kalfjes. Dat zijn ongeveer tien bruinvissen meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse bruinvissentelling van Stichting Rugvin. Zes jaar geleden was er een piek van 61 bruinvissen in de Oosterschelde. Daarna gingen echter veel dieren dood, de meeste van de honger. Bruinvissen zijn de kleinste walvisachtigen in de Noordzee. Een aantal van hen leeft het hele jaar door in de Oosterschelde. Uit onderzoek blijkt ook dat de zeezoogdieren vaak ook noodgedwongen blijven omdat ze door het lawaai van het schurende water tegen dijken en dammen niet goed door de Oosterscheldekering naar buiten durven te zwemmen.

Lees ook:Bruinvissen zwemmen nauwelijks door Oosterscheldekering
Lees ook:Recordaantal bruinvissen geteld in Oosterschelde
Lees ook:Bruinvissen voelen zich thuis in de Oosterschelde
Lees ook:Aantal walvisachtigen in Atlantische wateren stabiel
Lees ook:Redelijk aantal bruinvissen tijdens nazomertelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.