Vale gieren gezien in Noord-Nederland

Hoewel het de algemeenste gieren op het Europese continent zijn, vormen vale gieren op Nederlandse bodem een zeldzaamheid. Des te bijzonder zijn dan ook de recente waarnemingen van deze imposante roofvogel in Noord-Nederland. Vorige week werd een grote groep vale gieren gemeld door twee vogelliefhebbers in het Lofargebied bij Exloo, terwijl in de buurt van het Groningse Stedum dinsdag een groep van vijf vale gieren in het boerenland opdook. Dankzij de gastvrijheid van boeren konden vogelliefhebbers de grote (ze kunnen een vleugelspanwijdte van tweeëneenhalve meter bereiken) vogels van tamelijk dichtbij bekijken. Vale gieren broeden in Zuid-Europese berggebieden. De volwassen vogels blijven meestal het hele jaar in hun vaste leefgebied, maar halfwassen of bijna volwassen vogels zwermen nogal eens uit op hun zoektocht naar nieuwe territoria en belanden daarbij soms ook (tijdelijk) in Noordwest-Europa.

Lees ook:Vale gieren gezien in Alblasserwaard
Lees ook:Koppel mannelijke gieren broedt ei uit
Lees ook:Stropers vergiftigen massaal gieren om sporen uit te wissen
Lees ook:Afrikaanse gieren ernstig bedreigd
Lees ook:Oog in oog met een zeldzame oceaanreiziger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.