Verspreidingsgebied argusvlinder verder gekrompen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Het verspreidingsgebied van de in Nederland toch al schaarse argusvlinder (Lasiommata megera) lijkt nog verder gekrompen te zijn. Uit resultaten van het telweekend van De Vlinderstichting en Waarneming.nl blijkt dat veel vliegplaatsen van vorig jaar nu niet bezet zijn. De Vlinderstichting noemt de afname een zorgwekkende ontwikkeling. Waarnemers hebben in totaal driehonderd vierkante kilometer grondgebied onderzocht op de aanwezigheid van argusvlinders. Verschillende tellers meldden dat gebieden waar vorig jaar nog argusvlinders vlogen, er nu geen enkele te vinden was. De afname ligt niet aan het moment van de telling, want de eerste generatie argusvlinders bevond zich rond het telweekend op haar hoogtepunt. Ook weersomstandigheden waren goed voor het waarnemen van vlinders. Het lijkt er dus echt op dat de argusvlinder aan de (zuid-) oostgrens van zijn Nederlandse verspreidingsgebied op steeds meer plekken het veld heeft moeten ruimen. In Holland, Utrecht en Friesland is de argusvlinder nog wel waargenomen.

Lees ook:2008 zeer slecht vlinderjaar
Lees ook:Extra generatie vlinders door warm nazomerweer
Lees ook:Minder bruinvissen geteld in Oosterschelde
Lees ook:Eerste Nederlandse tuinvlindertelling in juli van start
Lees ook:Vlinderstichting: aantal vlinders sinds 1992 met veertig procent gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.