Snoek doet het weer goed in Nederlandse wateren

Foto: Georg Mittenecker, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De snoek (Esox lucius) doet het goed in veel Nederlandse wateren. Dat is goed nieuws, want gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw nam de roofvis nog sterk in aantal af door watervervuiling. Door de toename van voedselrijk water, kregen algen en kroos op veel plaatsen de overhand in het oppervlaktewater. Veel vijvers en beken werden steeds troebeler en waterplanten verdwenen. De snoek is vooral een zichtjager en kreeg het in het troebele water steeds moeilijker om prooien te bemachtigen. Door het gebrek aan waterplanten ging het voorplantingssucces van de soort ook achteruit. De plek van toppredator werd in veel wateren overgenomen door de snoekbaars, die in tegenstelling tot de snoek juist goed in staat om te jagen in water waar het zicht beperkt is. Door diverse maatregelen die de waterkwaliteit ten goede komen, zoals het bouwen van rioolzuiveringsinstallaties en het verwijderen van voedselrijk slib, is de kwaliteit sterk verbeterd. Hierdoor heeft de snoek de laatste dertig jaar een behoorlijke comeback kunnen maken. Vanuit natuurlijk oogpunt is dat goed nieuws, want de snoek is een soort die een belangrijke positie inneemt in een gezond zoetwaterecosysteem.

Bronnen: RAVON, Nature Today

Lees ook:Zeldzame vissen in de Aalsbeek
Lees ook:Vissen zuchten onder de droogte in IJsselstreek
Lees ook:Libellensoorten hebben profijt van schoner water
Lees ook:Libellen doen het goed in Nederland
Lees ook:Amerikaanse rivierkreeft terroriseert Nederlandse wateren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.