Trekvissen krijgen hulp bij lastige migratie door Nederland

Rijkswaterstaat gaat stevig doorpakken om de migratie van trekvissen te bevorderen. Aanleiding hiervoor is de afname van de hoeveelheid vissen en het aantal soorten door de hinderlijke aanwezigheid van barrières als sluizen en dijken. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de belangrijkste blokkades op vistrekroutes worden opgeheven. Het einddoel is om de populatie trekvissen weer op peil te krijgen. Volgens Rijkswaterstaat is dit essentieel voor een gezond ecosysteem in en rond de Nederlandse wateren. Door barrières zouden vissen moeilijk of niet migreren, met als gevolg dat een aantal vissoorten binnen onze landsgrenzen zelfs dreigt uit te sterven. Afhankelijk van het type barrière zijn nu diverse maatregelen getroffen. Zo worden er onder meer sluizen opengezet en vispassages aangelegd. Ook worden bestaande vispassages gerepareerd en verbeterd, zodat vissen veilig langs blokkades worden geleid.

Lees ook:Buis moet vismigratie tussen IJsselmeer en Waddenzee vergemakkelijken
Lees ook:Haringvlietsluizen gaan toch gedeeltelijk open
Lees ook:Haringvliet blijft gesloten voor Duitse zalmen
Lees ook:Onderwatercamera’s volgen geslachtsrijpe alen
Lees ook:Vissen worden kleiner door klimaatverandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.