Wilde kat verovert terrein op verwilderde huiskatten in Zuid-Limburg

Foto: Lviatour, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De wilde kat (Felis silvestris) rukt in het uiterste zuiden van Nederland langzaamaan op. Uit onderzoek met zenders en cameravallen blijkt dat de wilde kat zich inmiddels al prima thuisvoelt in het Vijlenerbos bij Vaals. De wilde kat plant zich voort en verovert terrein op de verwilderde huiskatten in dit natuurgebied. Uit de met behulp van gps-halsbanden verzamelde gegevens verzamelde blijkt dat de fraai katachtigen zich vooral binnen het Vijlenerbos bewegen. De volwassen dieren hebben een grote actieradius en bewegen zich door vrijwel het gehele bos. Het vrouwtje met jongen beperkt zich tot een kleiner gebied. Op de cameravallen is te zien dat er naast de gezenderde dieren nog twee andere wilde katten rondwaren in het Vijlenerbos. Ook verwilderde huiskatten zijn te zien op de beelden, maar hun aantal is vijf keer zo laag als in 2010-2011. De wilde katten steken regelmatig de weg over. Opvallend genoeg maken de dieren geen gebruik van de dassentunnel, waar wel steenmarters, vossen en dassen doorheen lopen. Tot nu toe is één van de gezenderde katten aangereden.

Bronnen: Vroege Vogels, Nature Today

Lees ook:Wilde katten planten zich voort in Zuid-Limburg
Lees ook:Jagersvereniging pleit voor afschieten verwilderde katten
Lees ook:Wilde katten geboren in Zuid-Limburg
Lees ook:Jaarlijks tweeduizend zwerfkatten afgeschoten in Brabant
Lees ook:Huiskatten nog relatief wild

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.