Groenlandse walvis gezien voor de kust van Vlissingen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Voor de kust van Vlissingen zwemt een Groenlandse walvis (Balaena mysticetus) . Volgens een strandwacht bevond het dier zich maandagavond dicht bij het strand en was hij vanaf de boulevard te zien. Het is voor Nederland een unieke waarneming, want de walvissoort is nog nooit eerder waargenomen in Nederlandse wateren. SOS Dolfijn en Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) blijven het dier de komende dagen waar mogelijk observeren. Beide organisaties raden aan het dier niet te benaderen. De walvis werd vorige week ook al voor de Belgische kust (bij Oostende en Zeebrugge) gezien. Het dier heeft volgens waarnemers wel een touw of visnet rondom het uiteinde van zijn staart zitten. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat het dier door die extra ballast in de problemen is gekomen en daarom afgedwaald is naar voor hem vreemde wateren. Groenlandse walvissen zijn enorme baardwalvissen die bijna twintig meter lang en honderd ton zwaar kunnen worden. Bovendien kunnen ze de imposante leeftijd van ruim tweehonderd jaar bereiken.

Lees ook:Zeldzame kleinste potvis gezien voor Belgische kust
Lees ook:Genen Groenlandse walvis sleutel tot lang en gezond leven
Lees ook:Surfer overleeft klap van walvisstaart
Lees ook:Walvis slaat jongen knock-out
Lees ook:3,5 miljoen jaar oude walvis geconserveerd in Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.