Veel dagpauwogen dit voorjaar

De dagpauwoog is sowieso al geen zeldzaamheid in Nederland, maar dit voorjaar is de prachtige dagvlinder extra talrijk. Volgens de Vlinderstichting is vooral het warme weer in september van vorig jaar goed geweest voor de kleurrijke soort. De dagpauwoog overwintert in Nederland. In de nazomer zoeken ze koele beschutte plekken op en gaan daar in winterslaap. Op de eerste zonnige voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn. Dit voorjaar was de dagpauwoog buitengewoon talrijk. Er zijn in maart van dit jaar bijna 6500 meldingen geweest van meer dan 9000 individuen. Ter vergelijking, in 2016 waren er 416 meldingen uit maart en in 2015 slechts 515. In de nazomer zoeken de vlinders koele beschutte plekken op en gaan daar in winterslaap. Op de eerste zonnige voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn. Door de warme september van 2016 en wederom niet overdreven strenge winter, hebben veel dagpauwogen het voorjaar gehaald. En omdat maart warm en zonnig was en april voorlopig ook niet tegenvalt, laten de fraaie fladderaars zich massaal zien. Op dit moment zijn de dagpauwogen druk met de voortplanting. Mannetjes bezetten territoria langs bosrandjes en hopen daar een vrouwtje te versieren. De vrouwelijke vlinders zullen de komende weken hun eitjes afzetten op brandnetels.

Lees ook:Vlinders vliegen al volop door mooi voorjaarsweer
Lees ook:Dagpauwoog profiteert van koudere winter
Lees ook:Zonovergoten weekend maakt vlinders wakker
Lees ook:Vlinderexplosie verwacht in weekend
Lees ook:Eerste citroenvlinders van 2010 gespot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.