Nieuwe graafwants ontdekt bij Haringvliet

Foto: Theodoor Heijerman

Tijdens een 1000-soortendag langs de Haringvliet, die in september van 2016 werd georganiseerd door EIS, het WNF en Ark Natuurontwikkeling, is een nieuwe diersoort ontdekt. Het gaat om een graafwants die luistert naar de Latijnse naam Ochetostethus nanus. De soort werd nooit eerder in Nederland aangetroffen. Het is een Atlantisch-mediterraan, wat cryptisch diertje dat vooral voorkomt langs de kust van Portugal, Spanje, Frankrijk en België. De graafwants is afkomstig uit de familie Cydnidae, leeft op en in de bodem en zuigt aan de wortels van planten. Er is tijdens de 1000-soortendag slechts een enkel vrouwtje gevangen. Het valt nog niet met zekerheid te zeggen of het aangetroffen exemplaar een zwerver is, die vliegend vanuit het zuiden ons land heeft bereikt, of dat er zelfs sprake is van een lokale populatie. Een andere bijzondere soort die werd aangetroffen, is de motmug Panimerus goetghebueri. Deze motmug werd pas één keer eerder in Nederland aangetroffen. Ook werd op de Korendijkse slikken een nieuwe populatie zeldzame zandhommels ontdekt.

Lees ook:Gaffellibel duikt op in Noord-Brabant
Lees ook:Zeldzaam rolrond vliegend hert gevonden in Zuid-Limburg
Lees ook:Zeldzame stippelrietboorder gezien op Texel
Lees ook:Nieuwe grondelsoort voor Nederland
Lees ook:Twee voor Nederland nieuwe vlindersoorten ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.