Zwartkoprietzanger gespot in De Biesbosch

Foto: ChristopheBernier30, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Vogelaars hebben in De Biesbosch de zeldzame zwartkoprietzanger (Acrocephalus melanopogon) gespot. De vogel werd ontdekt in een rietkraag langs een wandelpad. Het is pas de tweede keer dat de vogel in Nederland opduikt. Vorig jaar werd hij waargenomen in de Ooijpolder bij Nijmegen. De zwartkoprietzanger meet van snavel tot staart circa dertien centimeter. Hij leeft normaal gesproken in landen als Oostenrijk en Hongarije en overwintert rond de Middellandse Zee. Het geluid van de zwartkoprietzanger houdt het midden tussen dat van de rietzanger, karekiet en nachtegaal. De vogel is volgens boswachter Andre van der Es vooralsnog niet erg fotogeniek: “We hebben hem gehoord op een afstand van een meter of zestig van een wandelpad, maar we hebben alleen nog maar een schim gezien.” Gistermiddag werd de zwartkoprietzanger voor het eerst gehoord. Vandaag zijn al zo’n honderd vogelaars naar Nationaal Park De Biesbosch gekomen om het beestje te horen en in levenden lijve te aanschouwen.

Lees ook:Zeearenden geboren in Biesbosch
Lees ook:Jonge visarend Biesbosch uitgevlogen
Lees ook:Parende visarenden in de Biesbosch
Lees ook:Reddingsplan voor grote karekiet
Lees ook:Drie jonge zeearenden in nest Biesbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.