Nieuwe grondelsoort voor Nederland

Foto: Bart Niemeijer, Milieuadviesbureau ATKB

Tijdens een vismonitoring is in het Noordzeekanaal een voor Nederland nieuwe grondelsoort ontdekt. De Gobiosoma bosc is een exoot die van nature voorkomt in Noord-Amerika. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de vis strekt zich uit langs de Atlantische kust, van Massachusetts in het noorden tot de Golf van Mexico in het zuiden. Gobiosoma bosc  legt vooral een voorkeur aan de dag voor riviermondingen en heeft geen schubben. Dankzij die laatste eigenschap wordt het beestje in Amerika ook wel ‘naked goby’ (naakte grondel) genoemd. De soort werd in 2009 voor het eerst aangetroffen op Europese bodem in de Duitse rivier de Weser. De in Nederland gevonden grondel is vermoedelijk meegekomen met ballastwater en uiteindelijk bij de haven van Amsterdam in het water terechtgekomen.

Lees ook:Gekko met loslatende schubben ontdekt
Lees ook:Zeldzame kokerjuffers aangetroffen in Zuid-Limburg
Lees ook:Schadelijk fruitvliegje al wijdverspreid in Nederland
Lees ook:Naakte molrat kan achttien minuten zonder zuurstof
Lees ook:Suzukifruitvlieg bedreigt Nederlandse fruitkwekerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.