Lenteweer maakt reptielen en amfibieën wakker

Dankzij de ontluikende lente is het herpetoseizoen inmiddels aardig op gang aan het komen. Veel amfibieën zijn al op weg naar of aangekomen bij hun voortplantingswateren, terwijl ook de adders en hagedissen inmiddels in redelijke aantallen uit hun winterverblijven tevoorschijn zijn gekomen. Door andere drukke werkzaamheden heb ik de laatste tijd wat minder tijd in de buitenlucht kunnen spenderen dan ik graag zou willen, maar de komende week ben ik van plan om het er flink van te nemen. Het weer wordt volgens de voorspellingen immers de hele week behoorlijk reptielvriendelijk, terwijl ik ook voor het eerst in weken wat ruimte in mijn werkschema over heb. En juist nu in het voorjaar zijn veel reptielen en amfibieën een stuk gemakkelijker te benaderen dan later in het jaar omdat ze nog op ‘bedrijfstemperatuur’ moeten komen. Luidruchtige kikkerkoren, zonnende hagedissen en de magische zigzagstreep in de hei of tussen het pijpenstro; dat zijn voor mij de tekenen dat de fraaiste periode van het jaar weer is aangebroken.

Lees ook:Reptielenseizoen lijkt nu echt ten einde
Lees ook:Reptielenperiode nadert
Lees ook:Wachten op de terugkeer van de amfibieën en reptielen
Lees ook:Herpetologische voorjaarskriebels
Lees ook:Lentegenot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.