Eerste kievitsei van 2017 gevonden in Utrecht

Foto: Rasbak, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Het eerste kievitsei van 2017 is donderdag gevonden op een maisperceel in de gemeente Ronde Veenen in de provincie Utrecht. De vondst is om 12.00 uur gemeld bij LandschappenNLControle heeft uitgewezen dat get om een vers ei gaat. De vinder, Flip ter Heide, is een vrijwilliger uit Vinkeveen. De vondst luidt ook gelijk de start van het weidevogelseizoen in. Vrijwilligers van verschillende organisaties trekken vanaf nu tot half juni door het land om samen met boeren de nesten van kieviten en andere weidevogels te zoeken en de bouwsels te beschermen tegen landbouwwerkzaamheden. Het zoeken van kievitseieren is een traditie in Nederland. Jaarlijks broeden er ongeveer tweehonderdduizend kievitsparen op Nederlandse bodem, circa een kwart van de totale Europese populatie. Het aantal broedparen neemt echter met vijf procent per jaar af, met name door de intensivering van de landbouw.

Lees ook:Eerste kievitsei gevonden in Schelluinen
Lees ook:Eerste kievitsei van 2011 gevonden in Zuid-Holland
Lees ook:Eerste kievitseieren van 2010 gevonden
Lees ook:Friese buizerdnesten vernield
Lees ook:Ook eerste kievitsei in Friesland gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.