Kerkuilen eten ook veldkrekels

Foto: André Eijkenaar, Wikimedia Commons

De Zoogdiervereniging in Nijmegen verzamelt al tientallen jaren braakballen van voornamelijk kerkuilen, voor onderzoek naar de verspreiding van muizen en spitsmuizen in Nederland. Verreweg het grootste gedeelte van de prooien bestaat uit kleine zoogdieren, vaak aangevuld met enkele vogels, kikkers of insecten. De zespotige prooidieren zijn dan meestal mei- of mestkevers. Maar in 2016 zijn ook voor het eerst resten van de in Nederland inmiddels vrij zeldzame veldkrekel in braakballen van kerkuilen aangetroffen. Tussen de resten van plaatselijke muizen zoals de huisspitsmuis en de bosmuis troffen onderzoekers de koppen van twee veldkrekels aan. Kerkuilen zijn opportunistische jagers die pakken wat er voor handen is. Ze hebben de veldkrekels waarschijnlijk gevangen in de Hoorneboegse Heide bij Hilversum, een plek die een grote populatie veldkrekels herbergt. Eerder in 2016 werden resten van een veldkrekel aangetroffen in kerkuilbraakballen die in september van 2015 waren verzameld bij Burgh-Haamstede.

Lees ook:Veldkrekel verspreidt zich in Meinweggebied en Kempen-Broek
Lees ook:Laat broedsucces zorgt toch nog voor redelijk kerkuilenjaar
Lees ook:Speciale paaltjes voor kerkuil
Lees ook:Gehoor van kerkuilen blijft ook op hoge leeftijd goed
Lees ook:Luidruchtige insecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.