Paddentrek komt op gang door nat en zacht weer

Hoewel het weer momenteel eerder aan de herfst dan aan het voorjaar doet denken, is de jaarlijkse paddentrek op veel plekken toch al enigszins op gang gekomen. Op zich is dat ook niet zo vreemd, want een combinatie van zachte nachttemperaturen en regen is meestal het signaal voor de dieren om uit hun winterrust te komen en de tocht naar hun voortplantingswateren te maken. In het door wegen doorsneden Nederland kan de massale trek plaatselijk resulteren in massa’s overreden dieren. Maar gelukkig zijn er op veel plekken permanente voorzieningen of groepjes vrijwilligers die de meeste dieren aan een veilige oversteek helpen. Zelf doe ik ook meestal wel op een of twee plekken mee met overzetten. En ik moet zeggen, het is een van de dankbaarste klussen die ik in een jaar mag doen.

Lees ook:Paddentrek komt voorzichtig op gang
Lees ook:Piek paddentrek dit weekend verwacht
Lees ook:Beetsterzwaagse weg verandert in amfibieënkerkhof
Lees ook:Amfibieëntrek komt op gang
Lees ook:Ook massale vogelsterfte in Zweden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.