Wilde kat doodgereden in Zuid-Limburg

Foto: Zoogdiervereniging

Afgelopen woensdag is in de buurt van de Zuid-Limburgse plaats Nijswiller een wilde kat doodgereden. Het dier werd aangetroffen door Olaf op den Kamp (Natuurhistorisch Genootschap), Anke Brouns (Ark Natuurontwikkeling) en Ruud Foppen. De combinatie van een dikke, geringde staart, en zwarte voetzolen wijst erop dat het niet om een verwilderde huiskat, maar om een echte wilde kat (Felis sylvestris) gaat. In theorie is het nog mogelijk dat het dode dier een cyperse huiskat is. Alle uiterlijke kenmerken wijzen richting wilde kat, maar alleen genetisch onderzoek kan met honderd procent zekerheid uitwijzen of het om een echte Europese wilde kat gaat. Na de onfortuinlijke vondst is de dode kat later op de dag afgeleverd bij de Zoogdiervereniging in Nijmegen. Een eerste snel onderzoek wees uit dat het een jonge kater betrof. Voor pathologisch onderzoek is het dier op donderdag weggebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. Na een lange periode van afwezigheid in ons land, wordt de huidige populatie wilde katten in Nederland geschat op zo’n tien tot vijftien dieren. De Zoogdiervereniging wil de dode kat van Nijswiller laten opzetten voor educatieve doeleinden. Zo kunnen meer mensen de wilde kat bekijken en de onderscheidende uiterlijke kenmerken leren kennen.

Lees ook:Virus bedreigt Nederlandse kikkers
Lees ook:Zuid-Limburgse wilde kat houdt er een gevarieerd dieet op na
Lees ook:Doodgereden Drentse wolf kwam uit Duitsland
Lees ook:Voor het eerst wilde kat in Nederland gezenderd
Lees ook:Wolf doodgereden in Overijssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.