Slangenarend steeds vaker gezien in Nederland

Foto: Ion Ruiz, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

De slangenarend (Circaetus gallicus) is een roofvogel die de laatste jaren steeds vaker te zien is in Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze middelgrote arend (lengte 62-69 cm, vleugelspanwijdte 1,62-1,80 meter) qua voedsel een voorliefde voor slangen en hagedissen. Dankzij zijn prima zichtvermogen (vele malen scherper dan dat van een mens) kan een slangenarend zijn prooi vanaf en oogte van enkele honderden meters probleemloos opsporen. In Europa broedt de slangenarend onder meer in Zuid-Frankrijk en Spanje. Jonge slangenarenden zijn vaak gevederde bohemiens en zwerven gedurende de zomer door Europa. Tot het midden van de jaren negentig was de reptielenetende roofvogel slechts hoogstzelden in Nederland te zien, maar sinds die tijd bezoeken ze ons land steeds vaker. Deze zomer wordt er bijvoorbeeld regelmatig een slangenarend gezien op het reptielenrijke Dwingelderveld. Ook in Nationaal Park De Meinweg werd het dier dit jaar gezien, pas de tweede geaccepteerde waarneming van de soort in het Midden-Limburgse natuurgebied. De slangenarend broedt nog niet in ons land, maar gezien de groei van het aantal waarnemingen en het voorbeeld van de visarend, is het niet uitgesloten dat dit in de toekomst alsnog gaat gebeuren.

 

Lees ook:Slangenarenden gezien in Nederland
Lees ook:Slagenarend gezien in natuurgebied Naardermeer
Lees ook:Hop duikt steeds vaker op in Nederland
Lees ook:Gevederde reptielenjager
Lees ook:Slechtvalk doet het steeds beter in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.