Adders doneren gif

Foto: Pedro Janssen

Ik berichtte eerder deze week al over het bezoek van Albertjan ter Heide en René Broek, twee jongens die een afstudeeronderzoek doen naar de werking en samenstelling van addergif uit verschillende delen van Nederland, aan de Meinweg. Hoewel de eerste twee dagen met respectievelijk nul adders en één adder geen succes waren, leverde de derde en laatste dag gelukkig wat meer op. We (de twee bovengenoemde personen, Peter Keijsers, Pedro Janssen, Mark Evan van Andel en mijn eigen persoontje) vonden in totaal vier dieren, drie volwassen vrouwtjes en een subadult mannetje, waarvan dus gif afgenomen kon worden. Wat vooral opvalt is dat veel adders in de zomermaanden niet alleen op de heide, maar vaak meer in aangrenzende gebiedjes zitten. Dit zijn vaak terreinen zoals verruigde akkers of graslanden. Stukjes waarbij je niet direct denkt aan adderhotspots, maar die door de aanwezigheid van voedsel (veel muizen) en dekking toch erg geschikt zijn als foerageerplekken. Adderonderzoekers in het Groot Schietveld (Vlaanderen) hebben al aangetoond dat dergelijke gebiedjes van cruciaal belang zijn voor adders, terwijl we daar zelf dankzij het platenonderzoek ook in de Meinweg de laatste jaren steeds meer (er waren ook wel al vondsten uit een wat verder verleden) zicht op krijgen.

Lees ook:Nederlandse adderpopulatie nog steeds kwetsbaar
Lees ook:Ook juveniele adders in de Meinweg
Lees ook:Warmte houdt adders uit het zicht
Lees ook:Gladde slang houdt van bewolkt en broeierig
Lees ook:Eindelijk weer adders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.