Zeldzame alikruik aangetroffen in Scheveningen

Op een pijler van de Scheveningse Pier is onlangs een kleine alikruik (Melaraphe neritoides) gevonden. Het zeldzame slakje leek uit die regio verdwenen. Het laatste exemplaar werd volgens een bericht van Stichting Anemoon op de natuurwebsite Naturetoday.com namelijk ontdekt in 1962. De kleine alikruik is bekend uit Nederland sinds een, eveneens in Scheveningen gedane, vondst uit 1916. Ook zeven jaar later is de soort nog gezien in de Zuid-Hollandse badplaats.
Daarna zijn, ook elders in het land, nog af en toe kleine alikruiken aangetroffen, soms met een tussenpoos van tientallen jaren. De diertjes zijn vooral door de oprukkende asfaltering op veel plaatsen verdreven. De kleine alikruik is vooral herkenbaar aan het bijna gladde, spitse en donkere huisje van een paar millimeter lang.

Lees ook:Zeldzame nachtvlinder gespot in Goeree-Overflakkee
Lees ook:Zuid-Hollandse ringslang kruipt Utrecht binnen
Lees ook:Exotische stierslangen in Zuid-Hollandse duinen
Lees ook:Kroonboszanger strijkt neer in Groot-Brittannië
Lees ook:Konijntjes op gruwelijke wijze vermoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.