Lammergier gezien boven Waddeneilanden

Foto: Richard Bartz, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Boswachters van Natuurmonumenten hebben woensdagmiddag boven de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog een lammergier (Gypaetus barbatus) waargenomen. Een zeer bijzondere waarneming, want de soort, die ook vaak baardgier wordt genoemd, wordt zelden of nooit gezien in Nederland. Bovendien is het een vogel die normaliter vooral voorkomt in berggebieden en niet aan zee. Het exemplaar uit het Waddengebied is een jong, maar wel reeds volgroeid dier. De vogel komt uit het Centraal Massief in Frankrijk, blijkt uit een zendertje dat het dier met zich meedraagt. Boswachter Erik Jansen vermoedt dat de gier geen geschikte partner of eigen territorium kon vinden en daarom elders een kijkje wilde nemen. Lammergieren zijn aaseters die zich vooral met beenmerg voeden. Om bij het voedzame merg te komen, laten ze vaak botten van grote hoogte op een steen of rots vallen zodat de skeletdelen versplinteren. Met een spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier samen met de monniksgier de grootste roofvogel van Europa. Omdat dode dieren in Nederland doorgaans snel worden opgeruimd en karkassen hier dus zeldzaam zijn, heeft de lammergier vermoedelijk een probleem als hij niet snel zijn weg terugvindt.

Lees ook:Zeldzame lammergier gezien boven Nederland
Lees ook:Oehoe bevrijd uit fabriek
Lees ook:Oehoe doodgereden bij Gronsveld
Lees ook:Adviseur NVWA wil verbod op onbedwelmd slachten
Lees ook:Steenarend gezien bij Lauwersmeer

Eén reactie op “Lammergier gezien boven Waddeneilanden

  1. Jules Vismale

    Al enkele decennia’s komen er lammergieren maar ook valse gieren en zelfs een keer een monniksgier naar Nederland waar alleen geen bergen zijn waar zij zich op luchtstromen voortbewegen. De vogel kan hier zelfs geen beenderden kapot gooien, hooguit op asfalt en beton, en zou alleen in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe dood grootwild kunnen vinden om zich te voeden.
    Ik weet niettemin nog goed, toen ik jaren geleden in de Franse alpen aan het skiën was, dat ik zag hoe een lammergier of andere grote roofvogel achter een parapenter (een piloot met een glijscherm) aanzat en misschien als een bedreiging zag voor hemzelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.