Salamanderziekte breidt zich uit

De voor salamanders dodelijke schimmel Batrachochytrium salamandrivorans, die al ruim negentig procent van alle vuursalamanders in Nederland heeft uitgeroeid, breidt zich in sneltreinvaart uit. De schimmel werd in Nederland aanvankelijk alleen aangetroffen in Zuid-Limburg, maar is inmiddels al op meer plekken aangetoond. Het Gelderse Berg en Dal is tot nu toe de meest noordelijke plek waar een uitbraak is aangetoond van de dodelijke schimmel. Ook Europabreed groeit het aantal besmettingshaarden. Onlangs stuurden 40 Europese natuurorganisaties, waaronder het Nederlandse Ravon, en wetenschappelijke instellingen een brandbrief naar de Europese Commissie over de dodelijke ziekte. Ook de Verenigde Staten reageerden op de dreiging van B. salamandrivorans door een importverbod op exotische salamander in te stellen. De schimmel is vanuit Azië meegelift met (de voor de ziekteverwekkende schimmel immune) salamanders die wereldwijd worden verhandeld als terrariumdieren. De vijf salamandersoorten die in Nederland voorkomen zijn allemaal gevoelig voor B. salamandrivorans en kunnen door toedoen van de ziekteverwekker allemaal en masse het loodje leggen. 

Lees ook:Dodelijke schimmel bedreigt Europese salamanders
Lees ook:Dodelijke salamanderschimmel breidt zich verder uit
Lees ook:Dodelijke schimmel ook aangetroffen bij alpenwatersalamander
Lees ook:Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte
Lees ook:EU tikt Nederland op de vingers om dierenwelzijnswetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.