Een gloednieuw velletje

Nu de paarperiode is aangebroken zijn veel adders op hun mooist. Vlak voor de voortplantingstijd vervellen de dieren namelijk. Vlak nadat ze hun oude velletje hebben afgeworpen zijn adders doorgaans op hun mooist;  de kleuren zijn geprononceerder en warmer, terwijl de schubben glanzen en nog maagdelijk gaaf zijn. Bovendien steekt, zeker bij de mannetjes (zie foto), het kenmerkende zigzagpatroon fraai af tegen de basiskleuren van de dieren. Met een beetje geluk en wat terreinkennis is het best mogelijk om een zogenaamd adderhemd (de afgeworpen huid) te vinden, terwijl april en/of mei ook de maanden zijn waarin je kans maakt om een adderdans of -paring waar te nemen.

Lees ook:Vervelde adderpracht
Lees ook:Dansende adders
Lees ook:Adderpracht
Lees ook:Ook juveniele adders in de Meinweg
Lees ook:Eindelijk weer adders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.