Roofdieren gedijen in Tsjernobyl

Recent onderzoek in de voormalige rampregio rond Tsjernobyl bewijst maar weer dat de afwezigheid van mensen in een gebied doorgaans het beste recept is voor de wilde natuur (en dan vooral grote zoogdieren). Ondanks dat er nog steeds radioactieve straling in het gebied aanwezig is, legden cameravallen er een breed scala aan zoogdiersoorten vast. Op de beelden zijn onder meer wolven, lynxen, vossen, wilde zwijnen en wasbeerhonden te zien. De wetenschappers plaatsten dertig camera’s in het afgezette gebied rond Tsjernobyl gedurende een periode van vijf weken. Soms werden de camera’s verplaatst. In totaal werden 94 plekken in de natuur langdurig gefilmd. Het onderzoek richtte zich vooral op carnivoren en omnivoren omdat die dieren niet alleen straling opnemen uit hun leefomgeving, maar nog extra radioactief materiaal binnenkrijgen middels het eten van prooidieren of karkassen. Ondanks de verhoogde dosis radioactiviteit waaraan de roofdieren worden blootgesteld, lijkt de straling volgens de wetenschappers geen nadelige invloed te hebben op het welzijn van de beesten.

Lees ook:Radioactieve wilde zwijnen in Zweden
Lees ook:Veel Duitse wilde zwijnen nog steeds radioactief
Lees ook:Vogels in Tsjernobyl hebben kleinere hersenen
Lees ook:Bruine beer na lange tijd weer terug in Tsjernobyl
Lees ook:Dieren kunnen mogelijk profiteren van Japanse kernramp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.