Wilde eend heeft het lastig in Nederland

 

WildeeendmanBekend en populair

De wilde eend is zonder twijfel een van de bekendste en waarschijnlijk ook meest geliefde vogelsoorten van ons land. Zelfs mensen die verder weinig met natuur hebben trekken doorgaans nog graag het stadspark in om met hun kinderen of kleinkinderen de eendjes te voeren. Die populariteit heeft de wilde eend vermoedelijk te danken aan zijn mooie uiterlijk (met name de mannetjes zijn met hun groene koppen esthetisch uiterst bekoorlijke verschijningen) en benaderbaarheid.

Landelijke afname

Maar het gaat helaas niet goed met deze vogel wiens aanwezigheid we eigenlijk allemaal voor lief nemen. In de afgelopen 25 jaar daalde het aantal broedpaartjes met circa dertig procent. En gedurende de afgelopen tien jaar verliep die daling nog veel sneller, met gemiddeld bijna drie procent per jaar. En nog opvallender: de afname van het aantal wilde eenden vindt vrijwel alleen plaats in Nederland en niet in andere Europese landen.

Onderzoek

Om uit te vinden wat er precies met de wilde eend aan de hand is heeft het ministerie van Economische Zaken de organisaties Sovon Vogelonderzoek Nederland, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging opdracht gegeven om een onderzoek te starten naar de achteruitgang van de wilde eend op Nederlandse bodem. De onderzoekers zullen onder meer gaan kijken naar het broedsucces van de dieren, het aantal dieren dat het eerste levensjaar doorkomt, het aantal wilde eenden dat wordt geschoten door jagers, de invloed van ziekteverwekkers als blauwalg en botulisme en de mogelijke verandering van migratiepatronen.

Lees ook:Wilde eenden sterven vooral in kuikenfase
Lees ook:Natuurmonumenten wil voorlopig jachtverbod op wilde eend
Lees ook:Mogelijk recordjaar voor Nederlandse ijsvogels
Lees ook:Zwanen, eenden en meeuwen uit voorzorg gevangen in kader onderzoek vogelgriep
Lees ook:Kokmeeuwenpopulatie holt achteruit

5 reacties op “Wilde eend heeft het lastig in Nederland

 1. Elvi

  En dan te bedenken dat de wilde eens vrij bejaagbaar is tijdens het jachtseizoen. Ongelofelijk toch?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Karel

   De jacht op wilde eend is van 15 augustus tot 31 januari. De populatie wilde eend neemt kennelijk in NL harder af dan in de omringende landen waar veel meer gejaagd wordt. Dus een relatie met de jacht lijkt niet direct voor de hand. Misschien komt het naast de reigers, marters en verwilderde katten wel doordat in de gebieden van Natuurmonumenten niet aan Vossenbeheer wordt gedaan? Of omdat er teveel ganzen zijn die voor vervuiling van water en slootkanten zorgen en daarmee de wilde eend verjagen? Ben benieuwd naar het hopelijk objectieve onderzoek dat deze zomer wordt afgerond.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Marja

  Ik heb 3 x gezien dat een eendekuiken Door een vis zo tussen de rest werd opgevreten. Een keer zat ik samen met mijn kinderen te kijken naar de moeder eend en al haar kuikentjes zo in het water en plots gebeurde iets heel wreeds. Ik wist ook even niet wat ik de kinderen moest vertellen. Misschien worden de vissen hongeriger en is dit een grote reden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Karel

   Misschien realiseren en vertellen dat in de natuur geldt: eten of gegeten worden.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Jules Vismale

  Het kan wat eenden betreft ook heel anders: ik zag een keertje op de Markt in
  ‘s-Hertogenbosch ongeveer 9 eenden lopen, allemaal vrouwtjes, die helemaal niet wisten waar ze heen moesten. Sommige mensen vonden het wel koddig om de eenden daar de eendenmars te zien lopen terwijl fietsers de grootste moeite hadden hen te ontwijken. Ze werden echter niet gevoerd maar de vogels moesten wel naar water toe wat op de Markt helaas niet was te vinden.
  De eenden werden toen een zijstraat ingedreven die naar de Binnendieze leidde waarna ik hen op mijn fiets stapvoets volgde. Met zachte dwang dirigeerde ik de vogels naar de Binnendieze en eenmaal daar aangekomen vlogen de eenden meteen instinctief het water in hoewel ik sommigen van hen moest aansporen met mijn fietsbel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.