Zeldzame knoflookpad na 55 jaar terug op Brabantse Wal

Na 55 jaar is de in Nederland inmiddels zeldzaam geworden knoflookpad (Pelobates fuscus) weer gesignaleerd op de Brabantse Wal. Op vliegbasis Woensdrecht zijn met behulp van DNA-onderzoek sporen gevonden van de amfibiesoort. Dat meldt de organisatie Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland (RAVON). De knoflookpad is ernstig bedreigd in Nederland en komt in de provincie Noord-Brabant nog maar op drie locaties voor. Die locaties bevinden zich echter allemaal in het oosten van de provincie. De laatste waarnemingen van de knoflookpad op de Brabantse Wal, een gebied in het zuidwesten van Noord-Brabant, dateren uit 1953 (ten oosten van Ossendrecht) en 1960 (bij Bergen op Zoom). Omdat er daarna meer dan een halve eeuw geen knoflookpadwaarnemingen in het gebied werden gedaan, werd verondersteld dat de soort was uitgestorven in de Brabantse Wal.

Lees ook:Laatste knoflookpadden uitgezet in Brabant
Lees ook:Knoflookpad al langer in Deurne dan gedacht
Lees ook:Edelhert volgend jaar terug in Noord-Brabant
Lees ook:Edelhert keert terug in Noord-Brabant
Lees ook:Artis laat 5200 knoflookpadden vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.