Geelbuikvuurpadden zoeken in Zuid-Limburg

Gisteren stond, als onderdeel van het jaarlijkse Genootschapsweekend van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg (NHGL), een herpetologische excursie in Zuid-Limburg op het programma. Naast soorten die ik dichter bij huis ook vaak zie zoals de hazelworm, levendbarende hagedis, alpenwaterslamander, kleine watersalamander en bruine kikker, was het ook hopen op de illustere geelbuikvuurpad, een soort die in Nederland alleen voorkomt op enkele plekken in Zuid-Limburg. We vonden uiteindelijk twee subadulte exemplaren. Volwassen dieren zijn met een lengte van 4,5-5,0 centimeter al niet groot, maar de beestjes die wij aantroffen overstegen amper de drie centimeter. De geelbuikvuurpad dankt zijn naam aan de gele buik met zwarte vlekken. Het vlekkenpatroon op de buik verschilt per individu en kan gebruikt worden als het equivalent van een mannelijke vingerafdruk. Geelbuikvuurpadden komen vooral voor in groeves en reliëfrijke, kleinschalige cultuurlandschappen. Het zijn zonaanbidders die zich vooral voortplanten in kleine poeltjes. Zelfs met regenwater volgelopen karrensporen kunnen al dienstdoen als geschikte wateren voor de geelbuikvuurpad.

Lees ook:Natuurliefhebber bedreigt zeldzame geelbuikvuurpad
Lees ook:Geelbuikvuurpad keert terug naar Wolfhaag
Lees ook:Zeldzame vleermuis aangetroffen in Zeeuwse bunker
Lees ook:Geelbuikvuurpadden uitgezet in Wolfhaag
Lees ook:Nieuwe glaskikker ontdekt in Costa Rica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.