Wespendief weer in Nederland

Foto: jonge wespendief wordt geringd

De wespendief is zonder twijfel een van de fraaiste zomergasten die we hier in Nederland elk jaar mogen verwelkomen. Hoewel het een roofvogel is, lijkt de kop van een wespendief wel een beetje op een duif. Bovendien beschikt hij niet over een stel extreem sterke grijpklauwen. De wespendief is dan ook geen vogel- of zoogdierenjager, maar een vogel die zich vooral voedt met wespen- en hommelbroed. Op 5 mei jongstleden (Bevrijdingsdag) is de eerste vogel van het zenderproject Wespendieven van het Kempenbroek teruggekeerd in ons land. In de derde week van april vertrokken de vogels uit hun overwinteringsgebied in West-Afrika. De vogels hadden wat meer tijd nodig dan normaal voor de reis vanwege slecht weer boven de Sahara en Europa. Nesten van wespendieven zijn vaak goed verborgen en, mede omdat ze vaak met takken vol groene blaadjes belegd en ververst worden, lastig te vinden.  

Lees ook:Wespendieventrek komt op gang
Lees ook:Zeldzaam grote wespendieventrek in augustus
Lees ook:Jonge wespendieven in beeld
Lees ook:Minder wespen dan verwacht in Nederland
Lees ook:Ontsnapte oehoe teruggekeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.