Vroeg broedseizoen 2014 leidde niet tot meer aanwas

Vogels legden vorig jaar  onder invloed van de zachte winter en het mooie voorjaar hun eieren beduidend eerder dan normaal. Toch had dat verder geen significante invloed op het succes van hun voorplanting. Dat blijkt uit een verslag van vogelonderzoeker dat zaterdag is gepubliceerd op de website Natuurbericht.nl. Bij vogels als de koolmees, pimpelmees, boomklever, huismus en holenduif was sprake van een recordvroege leg van de eieren. Maar als gekeken wordt naar het aantal eieren, het aantal jongen dat uitkwam en vervolglegsels, dan was 2014 een heel gemiddeld jaar. Het onderzoek werd onder andere uitgevoerd door het landelijke netwerk van amateur-nestkastonderzoekers Nestkast en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Daarbij werden de gegevens van ruim veertienduizend nestkasten gebruikt.

Lees ook:Minder slecht broedseizoen grutto in 2017
Lees ook:Kool- en pimpelmezen leggen minder eieren in 2015
Lees ook:Broedende oehoes dit jaar niet te volgen
Lees ook:Hond net zo belangrijk als kind voor Nederlandse baasjes
Lees ook:Steeds minder uitvliegende ooievaarsjongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.