Griend aangespoeld in Schouwen-Duiveland

Foto: EHBZ

De dode walvisachtige die afgelopen aanspoelde op het strand van Schouwen-Duiveland blijkt een griend te zijn, een zeezoogdier dat hoogstzelden voorkomt in ons land. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Utrecht bekendgemaakt. Het dier was bijna 4 meter lang en 410 kilo zwaar. Het dier is  mogelijk in onze contreien verzeild geraakt doordat zijn sonarsysteem door overmatig geluid in zee (bijvoorbeeld veroorzaakt door scheepssonars) verstoord is geraakt. Hierdoor raken grienden gedesoriënteerd, want ze gebruiken hun natuurlijke sonarsysteem om hun weg door de wereldzeeën te vinden. In Nieuw-Zeeland zijn de laatste jaren regelmatig grote groepen grienden gestrand, maar in onze wateren blijft het een zeldzaamheid.

Lees ook:Meer dan twintig grienden aangespoeld in Mexico
Lees ook:35 grienden aangespoeld in Ierland
Lees ook:Vuurwerk veroorzaakt ook paniek bij vogels
Lees ook:Australische vleerhonden bezwijken massaal aan hitte
Lees ook:39 Indische grienden gestrand in Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.