Friese boeren getroffen door muizenplaag

Friesland is voor het eerst in tien jaar weer getroffen door een muizenplaag. De nijvere knaagdiertjes veroorzaken miljoenen euro’s schade aan landbouwgronden en dijken. Circa honderd melkveehouders worden volgens het AD flink getroffen door de muizenplaag. Omdat boeren volgens de wet in deze periode niet opnieuw hun land mogen omploegen en inzaaien, dreigt nu een grote schadepost voor  de agrariërs. De Friese politiek en boerenorganisatie LTO roepen Den Haag nu op om boeren alsnog de mogelijkheid te bieden om het land opnieuw in te zaaien. Daar is de nodige haast bij, vooral omdat grondvorst dat zaaiwerk straks vermoedelijk onmogelijk maakt. Door de hoge temperaturen en het grote voedselaanbod heeft 2014 zich ontwikkeld tot een uitstekend muizenjaar. Daar komt nog eens bij dat natuurlijke muizenpredatoren als roofvogels, uilen, vossen en slangen op en rondom intensief bewerkte landbouwgronden in Nederland niet heel algemeen of zeldzaam zijn.

Lees ook:Vraatzuchtige vleerhonden teisteren Australische fruitplantages
Lees ook:Friese schapen verrast door stijgend waterpeil
Lees ook:Provincie Utrecht mag nijlganzen laten vergassen
Lees ook:Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk verdubbeld
Lees ook:Maatregelen Verburg stellen vogelbeschermers ernstig teleur

Eén reactie op “Friese boeren getroffen door muizenplaag

  1. Jules Vismale

    Ooit las ik in een aantal kranten dat veel Friezen een bloedhekel aan vossen en roofvogels hebben omdat zij namelijk op “zielige” weidevogels, duiven, kippen en ander pluimvee jagen. Meteen begonnen bepaalde jagers, boeren, duivenhouders en zogenaamde natuurbeschermers op deze roofdieren (meestal illegaal) te jagen in de hoop dat de desbetreffende vogels verlost waren van hun natuurlijke vijanden en natuurlijk ook zichzelf. En nou krijgen zij hiervoor als “dank” van de natuur er een enorme plaag van ontelbare muizen voor terug! Deze vernielen hun akkers, graslanden en ondermijnen dijken en heuvels alsof het om een desbetreffende plaag was van de 10 plagen die het zondige Egypte ten tijde van Mozes trof en zich over Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en zelfs Limburg verspreid! Maar dat komt er nou ook van als je het hele ecosysteem verpest door roofdieren in Nederland te gaan verdelgen en hun prooien te ontzien!
    In de VS werden in de 20ste eeuw al soortgelijke fouten gemaakt toen ze in nationale parken op wolven, coyotes, poema’s, lynxen, veelvraten en beren gingen jagen omdat de mensen vonden dat je medelijden met herten, elanden, wilde schapen, berggeiten, bizons etc. moest hebben of dezen voor zichzelf wilden hebben. Meteen werden deze dieren een veel grotere plaag en begonnen ze hun leefgebieden en die van mensen te ruïneren! Laat het verdelgen van muizen gewoon aan de roofdieren over daar zij hier veel efficiënter in zijn en bovendien is Nederland niet alleen maar van boeren, jagers, dagjesmensen en natuurbeschermers die de natuur steeds verkeerd inschatten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.