Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte

Foto: Wikimedia Commons

In 2013 werd in Zuid-Limburg een salamanderetende schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans) ontdekt die de Nederlandse vuursalamanders op de rand van uitsterven heeft gebracht. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze schimmel zich niet beperkt tot Nederland en ook zeker niet alleen tot de vuursalamander. Het onderzoek,  dat is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science, geeft aan dat de ziekte voor een groot aantal andere Europese salamandersoorten een grote bedreiging vormt. De professoren An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent (België) hebben het onderzoek geleid, in samenwerking met nationale en internationale partners waaronder de Vrije Universiteit Brussel en RAVON. De onderzoekers hebben de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën, afkomstig van vier continenten, bestudeerd. De onderzoeksresultaten geven aan dat B. salamandrivorans erg gevaarlijk is voor salamanders, maar ook andere amfibieën zoals bepaalde kikkers en padden kan doden. De zeer besmettelijke schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal zeer waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken. Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de alpenwatersalamander, zijn net als de vuursalamander gevoelig voor de schimmel en sterven meestal kort nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen.

Het wekt in elk geval bij mij weinig verbazing dat de verspreiding van de salamanderdodende schimmel weer grotendeels op het conto van de mens geschreven kan worden. De ziekteverwekker is namelijk meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terecht gekomen zijn. Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001–2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders naar de Verenigde Staten gesleept. De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië, wat grotendeels verklaart waarom de inheemse salamanders aldaar grotendeels resistent zijn tegen Batrachochytrium salamandrivorans. “Als een ziekte lange tijd aanwezig is in een gebied ontwikkelen dieren resistentie. Globalisering heeft ertoe geleid dat mensen en dieren zich over de hele wereld verplaatsen, waardoor ziekteverwekkers in contact komen met gastheren die niet de kans hebben gehad om resistentie op te bouwen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers die in een nieuwe omgeving komen, zoals B. salamandrivorans, in erg korte tijd veel soorten met uitsterven bedreigen”, stelt onderzoekster An Martel terecht. Dit voorbeeld toont maar weer eens aan waarom het een slecht idee is om exotische dieren op kunstmatige wijze naar alle uithoeken van de wereld te brengen. Wat mij betreft mag de import van exoten best aan wat strengere regels gebonden zijn, want het is toch triest dat diverse wilde salamanderpopulaties nu met uitsterven worden bedreigd omdat mensen zo nodig een bakje met een kleurrijke amfibiesoort in hun kamer willen hebben staan.

Lees ook:Dodelijke schimmel bedreigt Europese salamanders
Lees ook:Salamanderziekte breidt zich uit
Lees ook:Dodelijke salamanderschimmel breidt zich verder uit
Lees ook:Dodelijke schimmel ook aangetroffen bij alpenwatersalamander
Lees ook:Dodelijk salamandervirus duikt ook op in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.