Ook juveniele adders in de Meinweg

In de rest van het land waren ze een stukje eerder, maar in de Meinweg was het wachten tot gisteren alvorens we de eerste juveniele adders van het jaar vonden. Een rondje langs een goed addergebiedje leverde gisteren drie volwassen vrouwen (waarvan er zeker twee hoogzwanger waren), een man en het eerste jonkie van het jaar op. Omdat moederadders de jongen meestal vlak na elkaar afzetten en je er normaliter dus meer vlak bij elkaar vindt, besloot ik om vandaag nog even terug te gaan naar hetzelfde stukje Meinweg. En ja hoor, vandaag lagen op vrijwel dezelfde plek drie pasgeboren addertjes. Adders zijn bij de geboorte doorgaans 17-21 centimeter (soms nog een fractie groter) lang. De kleintjes lijken in veel opzichten op miniatuurversies van hun ouders. De zigzagtekening is al goed te zien, terwijl ook de felle oogjes al prominent aanwezig zijn. Het addergebroed is wel wat fletser en soberder van kleur dan de volwassen adders. De juveniele adders zijn nog lang niet zo seksueel dimorf als hun ouders, maar toch kun je ook bij de jonge slangetjes soms al zien of het mannetjes of vrouwtjes gaan worden. 

Lees ook:Addergebroed komt tevoorschijn
Lees ook:Eindelijk weer adders
Lees ook:Meer adders tevoorschijn
Lees ook:Jonge slangen weer in het veld
Lees ook:Een vruchtbaar dagje inventariseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.