Verborgen slangen

De gladde slang (Coronella austriaca) is geen soort waar je gemakkelijk een populatieschatting van maakt. Door de verborgen leefwijze (ze zonnen zelden open en bloot en zitten vaak half verscholen tussen de vegetatie zoals op de nevenstaande foto) laat deze slang zich doorgaans minder gemakkelijk zien dan de adder of de ringslang, de twee andere soorten die we in Nederland in het wild aantreffen. Zo werd pas redelijk recent duidelijk dat er vermoedelijk al jaren een populatie huist aan de Nederlandse kant van de St. Pietersberg (bij Maastricht). Ook tijdens het lopen van mijn vaste monitoringsroute langs de Spoordijk vind ik ondanks mijn vrij scherpe ogen slechts af en toe een gladde slang. En dat terwijl het biotoop op veel plekken langs de route uitstekend toegesneden is op de wensen van deze niet-giftige jager. Gisteren had ik wel geluk en stuitte in op een vrouwtje van 47 centimeter. Het betrof een pas volwassen exemplaar, want de oudere vrouwtjes overschrijden meestal ruimschoots de 50 centimeter en kunnen zelfs ruim 70 centimeter lang worden. Waarschijnlijk zitten er beduidend meer gladde slangen in het gebied rond de Spoordijk dan de aantallen die ik tot nu toe heb gevonden, maar alleen door het uitleggen van reptielenplaten, die maar wat graag door gladde slangen worden gebruikt als schuilplekken, krijg je een echt goed beeld van de werkelijke aantallen.

Lees ook:Gladde slang ook tevoorschijn
Lees ook:Goed slangenweer leidt tot mooie vondst
Lees ook:Gladde slangen nog niet ondergronds
Lees ook:Gladde slangen eindelijk ook tevoorschijn
Lees ook:Nederlands onbekendste slang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.