De laatste goede reptielenmaand

September is doorgaans (al hangt dat altijd een beetje af van het weer) de laatste goede maand om de Nederlandse reptielen in het veld te spotten. Begin oktober heeft meestal ook nog wel enkele redelijke dagen in petto, maar vormt toch al het herfsttij van het reptielenseizoen. De meeste dieren trekken gaandeweg oktober toch al richting hun winterverblijven en gaan bij echt lage temperaturen dan al ondergronds. De meeste zwangere vrouwtjesslangen hebben nu net hun jongen afgezet, terwijl de jonge hagedissen al een paar weken geleden uit het ei of moederlichaam zijn gekomen. Hoewel het gisteren niet eens echt slecht slangenweer was, viel de opbrengst van onze jaarlijkse adderexcursie met de Herpetologische Studiegroep Limburg en de Duitse collega-herpetologen toch een beetje tegen. Slechts een enkele vrouwtjesadder, die vermoedelijk wel op het punt van bevallen stond, twee volwassen gladde slangen (waarvan een zwangere) en een mooi clustertje van vier jonge gladde slangen. De beestjes lagen gebroederlijk naast elkaar op de plek waar tot voor kort een zwangere vrouw lag. De grootste van de twee volwassen gladde slangen zat half verscholen in een rottende boomstam en liet zich nog best aardig fotograferen.

Lees ook:Zomerse ringslangen in Zuid-Limburg
Lees ook:Eindelijk weer goede slangendagen
Lees ook:Mooie reptielenmaanden
Lees ook:Gladde slang koloniseert Heumense Schans
Lees ook:De laatste restjes zomernatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.