Speciale broedstoven voor vliegend hert in Twente

Didier Descouens, Wikimedia Commons

Natuurmonumenten bouwt in het noorden van Twente broedstoven voor het vliegend hert, de grootste kever die in Nederland voorkomt. Vooral de mannetjes springen in het oog door hun opvallend grote kaken die wel wat weg hebben van een hertengewei. De broedstoven zijn zeer welkom, want algemeen is het vliegend hert niet meer binnen onze landsgrenzen. De dieren behoren tot de talloze soorten die veel last hebben van de menselijke opruimings- en netheidsdwang. Het vliegend hert legt zijn eitjes namelijk in rottend hout, in de ogen van veel mensen ‘rommel’ die zo snel mogelijk uit het landschap dient te worden verwijderd. De larven van het vliegend hert hebben drie tot vier jaar nodig om volwassen te worden, maar binnen dat tijdsbestek worden houtstapels of rottende paaltjes vaak al opgeruimd zodat de jonge kevertjes niet tot volle wasdom kunnen komen. Natuurmonumenten plaatst nu op rustige plekken eikenstammetjes die worden bedekt met houtsnippers. De heuveltjes gaan uiteindelijk vanzelf rotten en vormen zo aanlokkelijke broedplekjes voor het vliegend hert. De broedstoven voor de kever worden gebouwd in de natuurgebieden Hazelbekke en Roderveld.

Lees ook:Broedstoven voor vliegend hert in Oirsbeek
Lees ook:Zeldzaam rolrond vliegend hert gevonden in Zuid-Limburg
Lees ook:Natuurmonumenten gaat vliegende herten zenderen
Lees ook:Vliegende herten gezocht
Lees ook:Speciale paaltjes voor kerkuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.