Veldkrekel verspreidt zich in Meinweggebied en Kempen-Broek

Foto: Roberto Zanon, Wikimedia Commons

Naast mijn bijdragen aan diverse herpetologische deelprojecten die momenteel lopen in Nationaal Park De Meinweg, inventariseer ik de open delen van het gebied momenteel ook op de aanwezigheid van veldkrekels. Vroeger was dit insect een vrij normale verschijning in grote delen van Limburg, maar vooral door de intensivering van de landbouw is het beestje een stuk zeldzamer geworden. De veldkrekel is vooral een soort van schrale graslanden en (in mindere mate) heidevelden. Veldkrekels graven hun holletjes in het zand en prefereren stukjes die toch enigszins bedekt zijn met wat beschutting in de vorm van grashalmen. Nu ik bijna alle deelgebieden wel heb bezocht, kan ik concluderen dat de veldkrekel op de meeste geschikte plekken in NP De Meinweg ook daadwerkelijk aanwezig is. Wat wel opvalt is dat het op de meeste plekken gaat om slechts enkele roepende mannetjes. Er zijn eigenlijk maar twee plekken waar de aantallen hoog of vrij hoog zijn. Hetzelfde beeld kwam eigenlijk ook naar voren tijdens een simultaantelling die vorig jaar in het Meinweggebied is gehouden. Met de verspreiding zit het wel snor, nu valt het alleen nog te hopen dat ook de aantallen de komende jaren wat omhoog gaan. Ook in grenspark Kempen-Broek (regio Weert) zijn de afgelopen weken op diverse plekken veldkrekels gehoord en lijkt de soort bezig te zijn aan een bescheiden opmars.

Lees ook:Luidruchtige insecten
Lees ook:Kerkuilen eten ook veldkrekels
Lees ook:Adderseizoen moeizaam op gang
Lees ook:Warme oktober houdt adders actief
Lees ook:Natuur ligt weken voor op schema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.